Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi - Arkeoloji Bölümü

Staj

ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ STAJ UYGULAMASI KOŞULLARI

1-       Bölümümüz Staj dersleri, 2023-2024 Güz Yarıyılından itibaren programa konulmuştur.

2-       Staj derslerini almak isteyen öğrencinin 4. Yarıyılını tamamlamış olması gerekir. Staj dersleri, 5. ve 7. Yarıyıllarda olmak üzere 2 adet seçmeli ders olarak açılmıştır.

3-       Dersi alacak olan öğrencinin 4. Yarıyıl sonunda 1.8 ortalamayı sağlamış olması gereklidir.

4-      Öğrencinin 5. veya 7. Yarıyıl öncesinde yaz aylarında staj çalışmasını yapması ve sonrasında dersleri seçmesi gereklidir.

5-      Öğrencilerimiz, arkeolojik kazı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerde staj çalışmasını gerçekleştirebilir. Bölüm, öğrencinin staj yapacağı kurumu bulmakla yükümlü değildir. Staj için önerilen kurumun uygun olup olmadığına Bölüm tarafından karar verilir.

6-       Staj çalışması 20’şer iş gününden oluşur. Her iki dersi alan öğrenci toplamda 40 gün staj yapmış olur. Bir Yarıyıllık staj uygulamasında öğrenci 20 iş gününden az veya çok çalışamaz.

7-       Staj yapmak isteyen öğrencilerimizin Mayıs ayı içinde bölüm staj sorumlusu öğretim üyesine aşağıda belirtilen evraklar ile başvuru yapması gerekir.

8-       Güz ve Bahar sömestrleri arasında staj yapılamaz.

9- Başvuruda gerekli evraklar:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İşyerine onaylatılmış Uygulamalı Eğitim (Staj) Başvuru Formu
  • Müstehaklık Belgesi (e-devlette SPAS Müstehaklık Sorgulama linkinden alınacaktır)
  • İş güvenlik kursu belgesi
  • Taahhütname

 

T.C.

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

STAJ UYGULAMA İLKE VE ESASLARI

 

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Staj Uygulama İlke ve Esasları’nın amacı; Fakültemiz Bölümlerinde isteğe bağlı ve seçmeli ders kapsamında staj uygulamasında uygulanacak ilke ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Staj Uygulama İlke ve Esasları’nın kapsamı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin isteğe bağlı ve seçmeli ders kapsamında staj çalışmaları ile ilgili kuralları ve bu kuralların yürütülmesine yönelik hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Staj Uygulama İlke ve Esasları, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44’üncü maddesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitimi Uygulamalı Eğitimler Yönergesi hükümlerine göre hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Staj Uygulama İlke ve Esasları’nında geçen tanımlar aşağıdaki şekildedir.

  1. Bölüm: İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ne Bağlı Bölümleri
  2. Bölüm Başkanı: İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ne Bağlı Bölümlerin Bölüm Başkanları
  3. Fakülte: İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

ç)   Senato: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu

d)   Staj Yeri: Öğrencinin staj yapacağı yurt içi ve yurt dışı kurum/kuruluş/işletmeler

e)   Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulamalı Eğitimin (Staj) ile İlgili Genel Hükümler

 

Uygulamalı Eğitimin (Staj) Amacı

MADDE 5 – (1) Stajın amacı, İTBF öğrencilerinin aldıkları eğitim-öğretim çerçevesinde mesleki uyum ve tecrübelerini arttırmak, teorik bilgilerini pratik çalışma alanları ile pekiştirmek, çalışma alanları ile ilgili konularda mesleki bilgi, beceri ve yeteneklerini geliştirmek, iş hayatına uyum sağlamaları ve deneyim sahibi olmalarını sağlamaktır.

 

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uygulamalı Eğitimler Komisyonu

MADDE 6 – (1) İTBF Uygulamalı Eğitimler Komisyonu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Uygulamalı Eğitimler Yönergesi’nin 7. maddesi kapsamında oluşturulur ve bu maddede belirtilen görevleri yürütür.   

Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu

MADDE 7 – (1) Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Uygulamalı Eğitimler Yönergesi’nin 8. maddesi kapsamında oluşturulur ve bu maddede belirtilen görevleri yürütür.  

Uygulamalı Eğitim (Staj) Başvuru Şartları, Sayı ve Süresi

MADDE 8 – (1) İsteğe bağlı ve seçmeli ders kapsamında staj uygulamasına başvuran öğrencilerin öğretim planlarında yer alan asgari ilk 4 yarıyılda olan derslerini tamamlamış olmaları, not ortalamalarının 1.80’in üzerinde olması ve Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından belirlenen (8 saatlik) “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi”ni almış olmaları gerekmektedir. T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Ulusal Staj Programı’na başvuran ve başvurusu kabul edilen öğrenciler için “öğretim planlarında yer alan asgari ilk 4 yarıyılda olan derslerini tamamlamış olmaları” şartı aranmaz.

(2) Öğrenciler stajlarını 20 iş gününden az ve 40 iş gününden fazla olmamak üzere Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu’nun uygun gördüğü gün sayısı kadar yapar ve bir defada tamamlar.

(3) Öğrenci eğitim-öğretimi boyunca bir defa staj yapar. Öğretim planlarında devam dersi olanlar ile Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonlarının ikinci kez staj yapması faydalı ve uygun görülen öğrenciler ve T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Ulusal Staj Programı’na başvuran ve başvurusu kabul edilen öğrenciler ikinci kez staj yapabilir.

(4) Öğrenciler staj başvuruları için “İTBF Staj Başvuru Formu”nu kullanır. Başvuru formunu Bölümün stajdan Sorumlu Öğretim Elemanı, Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyon Başkanı onaylar. Staj yapılacak olan kurum/kuruluş/işletmenin onayından sonra 3 (üç) nüsha hazırlanan formun bir nüshası ekleriyle birlikte Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna teslim edilir.

Uygulamalı Eğitim (Staj) Dönemi

MADDE 9– (1) İTBF Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından her yıl staj takvimi ilan edilir. Öğrencilerin stajlarını yaz aylarında yapmaları esastır.

(2) Öğrenciler stajlarını her yıl Akademik Takvimde belirlenen Bahar Yarıyılı Yarıyıl Sonu Sınavlarının bitiş tarihinden itibaren bir sonraki eğitim-öğretim dönemi derslerin başlama tarihinden bir önceki güne kadar ilan edilen staj takvimindeki tarihler esas olmak üzere yapabilirler.

(3) Yaz Okulu ile aynı anda staj yapılamaz.

Uygulamalı Eğitim (Staj) Yeri

MADDE 10– (1) Öğrencilerin staj yapabileceği kurum/kuruluş/işletmeler her Bölümün niteliklerine göre Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından belirlenir. İsteğe bağlı ve seçmeli ders kapsamında staj uygulamasına başvuran öğrenciler Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu’nun uygun bulduğu ve onayladığı kurum/kuruluş/işletmelerde staj yapabilir.

(2) Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından uygun görülmeyen kurum/kuruluş/işletmelerde öğrenciler staj yapamaz.

Uygulamalı Eğitimin (Stajın) Yürütülmesi ve Değerlendirilmesi

MADDE 11– (1) Bölüm öğretim planında seçmeli staj dersi bulunması halinde dersi bulunan öğrenciler staj yapmak için dersi almadan önce staj eğitimini tamamlamak zorundadır.

(2) Her yıl staj başvuruları Mayıs ayının sonuna kadar Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyonu tarafından alınır. Kabul edilen başvurular staj yapması uygun görülen öğrencilere ait liste ekinde Haziran ayının onuna kadar Dekanlık Muhasebe Birimine üst yazı ile teslim edilir.

(3) Staj Başvuru Formunu onaylı bir şekilde teslim eden öğrenci formda belirttiği tarihte stajına başlar.

(4) Staj başvurusunda bulunan öğrenci,  31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5. maddesi gereğince iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında sigortalanır ve sigorta primleri ödenir. Öğrenci stajını herhangi bir sebepten yarıda kesmesi, bırakması veya stajına devam edemeyecek kadar mücbir bir hal bulunduğunu bildirmemesi durumunda sigorta işlemlerinden kaynaklı bir cezai durum oluşursa öncelikle stajının reddedileceğine ve cezai durum neticesinde oluşan maddi kaybı ödeyeceğine dair bir belge imzalar. Böyle bir durum oluştuğunda öğrencinin stajı iptal edilir ve öğrenci cezayı ödemekle yükümlüdür.

(5) Öğrenci stajını tamamladıktan sonra staj yapılan işletme tarafından doldurulan başarı durumunu gösteren belgenin kapalı bir zarf içinde imzalı-kaşeli olarak Bölüm Uygulamalı Eğitim Komisyonuna gönderilmesi gerekmektedir.

(6) Öğrenci stajını tamamladığında “Uygulamalı Eğitim Dosyası” ve “Uygulamalı Eğitim Raporu”nu Bölümün Uygulamalı Eğitimler Komisyonuna eğitim öğretimin başladığı ilk üç (3) hafta içinde teslim etmekle yükümlüdür.

(7) Öğrenci stajına devam edemeyecek kadar mücbir bir hal bulunduğunda öğrenci bu durumu aynı gün içinde Bölümün Stajdan Sorumlu Öğretim Elemanına ve Dekanlık Muhasebe Biriminin resmi e-posta adresine bildirmek zorundadır. Öğrenci staja gidemediğine ilişkin iki (2) iş günü içinde resmi belgeleri Bölümün Stajdan Sorumlu Öğretim Elemanına ve Dekanlık Muhasebe Birimine teslim etmek zorundadır.

(8) Öğrencilerin staj uygulamasında doldurması gereken;

  • İTBF Uygulamalı Eğitim (Staj) Başvuru Formu (Ek-1),
  • İTBF Uygulamalı Eğitim (Staj) Dosyası (Ek-2),
  • İTBF Uygulamalı Eğitim (Staj)  Değerlendirme Raporu  (Ek-3),

ekteki şekilde kabul edilmiş olup, uygulamada Bölümler staj uygulamasına ait özel şartlar ve ek belgeleri Bölüm Uygulamalı Eğitimler Komisyon kararı ile talep edebilir.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Hüküm Bulunmayan Haller, Yürürlük, Yürütme

Hüküm Bulunmayan Haller

MADDE 12 – (1) Bu “Staj Uygulama İlke ve Esasları” “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Önlisans ve Lisans Uygulamalı Eğitimler Yönergesi” hükümleri kapsamında hazırlanmış olup, ilke ve esaslarda yer almayan hususlar ile ilgili mevzuat hükümleri esastır.

Yürürlük

MADDE 13 – (1) Bu “Staj Uygulama İlke ve Esasları”, Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 – (1) Bu “Staj Uygulama İlke ve Esasları” hükümlerini İTBF Dekanı yürütür.

Ekler

1-Uygulamalı Eğitim (Staj) Başvuru Formu YENİ.docx
297-105-staj-dosyasi.docx
taahhütname.docx