Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi - Arkeoloji Bölümü

‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 Yılında Arkeolojinin Gelişimi’ Başlıklı Online Konferans Prof. Dr. Ayşe Tuba ÖKSE Tarafından Verildi

26 Aralık 2023 Tarihinde ÇOMÜ İTBF Arkeoloji Bölümü’nün düzenlediği etkinlikte, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Tuba ÖKSE tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 Yılında Arkeolojinin Gelişimi başlıklı online konferans verildi.

Özet: Türkiye'de arkeolojik araştırmalar 19. yüzyılda başlamış ve ilk eski eserleri koruma kanunları çıkarılmış, müzeler kurulmaya başlanmıştır. Atatürk’ün arkeolojiye verdiği büyük önem doğrultusunda Cumhuriyetin kurulması öncesinde dahi yeni yasalar çıkartılmış, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve müzeler kurmuş, ilk sistemli kazılar başlatılmış, bilimsel etkinlikler düzenlenmiş, bilimsel süreli yayınlar ortaya çıkarılmıştır. 1930’lu ve 40’lı yıllarda önemli aşamalar kaydedilmiş, 1950'li yıllarda araştırmaların sayısı iki katına çıkmasına karşın, gelişim hızı yavaşlamıştır. 1960'lı ve 1970'li yıllar, dünyada ve Türkiye de arkeolojik çalışmalar bakımından yenilikler de getirmiştir. Müze sayısı iki katına çıkmış ve uluslararası katılımlı kurtarma kazıları projeleriyle kazı sistemi ve arkeometrik çalışmalar gelişmiştir. 1980'li ve 1990'lı yıllarda yeni üniversitelerin kurulması ve kurtarma kazılarının artması, nitelikli arkeolog sayısını artırmıştır. Yıllık düzenlenen bilimsel etkinlikler ve çevrimiçi yayınlar bilimsel bilgilerin yayılmasını hızlandırmıştır. 21. yüzyılda arkeoloji birçok üniversitede faaliyet göstermekte ve çevrimiçi yayınlar gittikçe artmaktadır. Kazı ve değerlendirme yöntemlerinin yanı sıra kuramsal çalışmaların da geliştiği bu dönemde araştırmaların ve modernleşen müzelerin sayısı da artmıştır. Önümüzdeki yıllarda, önemli bir eksiğimiz olan kültür envanterinin tamamlanmasına yönelik çalışmalara hız verilmesi, araştırmalara ve yayınlara ağırlık verilmesi beklenmektedir.

Konferansı izlemek için tıklayın.