.
Bu yıl 40'ıncısı düzenlenen Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, ÇOMÜ Troya Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyumun ilk gününde yapılan açılış oturumda Türkiye'deki arkeoloji çalışmalarının geleceğine dair parlak sözler sarf edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geleneksel şekilde 40 yıldır aralıksız gerçekleştirdiği Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu bu yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) evsahipliği ile gerçekleştiriliyor.
2018 yılı Troya Yılı nedeniyle Çanakkale'de gerçekleştirilen sempozyum ÇOMÜ Troya Kültür Merkezi’nde başladı.
11 Mayıs tarihine dek sürecek 40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumuna, toplam 447 konuşmacı katılacak. Sempozyumda, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden 398, yurt dışından ise 49 bildiri sunulacak.
40. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumunun açılış oturumuna Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, ÇOMÜ Rektörü Yücel Acer ve yardımcıları, İÇDAŞ Yönetim Kurulu adına Şerif Mutlu, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri, Çanakkale protokolününile çok sayıda öğrenci ve bilim insanı katıldı.
ÇOMÜ'nün ve Troya Antilk Kenti'nin tanıtım klipleri başlayan oturum açılış konuşmları ile sürdü.
Prof. Dr. Nurettin Arslan: Türk Arkeoloji Enstitüsü kurulmalı
ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, Türkiye'nin dünyadaki konumu, doğal zenginlikleri ve uygun yaşam koşulları ile sürekli önem arz ettiğini belirterek, "Dünya var oldukça ülkemizin öneminin daha da artacağına kuşkumuz yoktur" dedi.
Türkiye'de üniversiteler bünyesinde 2 arkeoloji enstitüsü bulunduğunu ama bunların ulusal planda yetersiz kaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Nurettin Arslan; “Alman Arkeoloji Enstitüsü ve İngiliz Arkeoloji Enstitüsü yaraında Türkiye'yi dünya çapında temsil edecek bir arkeoloji enstitüsü kurulmalıdır. Kurulacak Türk Arkeoloji Enstitüsü yurt dışında gerçekleştireceği faliyetlerle ülkemizi bu alanda temsil etmelidir" şeklinde konuştu
Kültür ve Turizm Bakanlığı yasa dışı yollarla giden eserleri envanterlere dahil etmek üzere çalışmalar yaptığını hatrlatan Prof. Aslan, "Bakanlığın yoğun mücadelesine rağmen son yıllarda kaçak kazılarda gözle görülür bir artış vardır. Ören yerleri ve çevresinde yaşayan vatandaşların bu konuda sorumluluk alması sağlanmalıdır.” önerisinde bulundu.
Rektör Yücel Acer: Arkeometri laboratuvarımıza yoğun ilgi var
ÇOMÜ Rektörü Yücel Acer, sempozyumdaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Troia Yılı’nda böyle bir sempozyuma ev sahibi olduğumuz için gururluyuz. Öğrencilerimiz sempozyumda değerli hocalarımızın sunumuyla bilgilerini geliştirecek. Üniversitemiz, bulunduğu coğrafyadan büyük destek alıyor. Bunu daha da güçlendirmek için arkeoloji alanında daha başka faaliyetler gerçekleştirmek istiyoruz. Arkeometri laboratuvarımız sayesinde Türkiye’deki eserlerin analizine imkan sağlarken yurtdışından da talep gelmektedir.” Rektör Acer, konuşmasına ÇOMÜ Arkeoloji Bölümü’nce yürütülen kazılar hakkında bilgi vererek devam etti.
Yalçın Kurt: Ülkemizde bir yılda yaklaşık 575 kazı yapılmaktadır
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt; “Troya’nın kalıcı listeye girişinin 20. yılı ve sempozyumun 40. yılı sebebiyle Çanakkale’de olmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Troia, Efes ve birçok kazı Osmanlı’dan günümüze aralıksız gelmekte korumak ise asli görevimizdir. Bugün bizim ülkemizde yaklaşık 575 kazı ve araştırma yapılmakta 32 kazımız ise yabancı bilim insanları tarafından yapılmaktadır. Troia Müze’miz yaklaşık 2 ay içinde bitecek. Haziran sonu temmuz başında açılmasını ve dünyaya sunulmasını hazırladık. Son yıllarda açtığımız müzeler dünyada parmakla gösterilen müzeler arasında girmiş bulunuyor” şeklinde konuştu.
Arkeolog Muhibbe Darga ve Hasan Tahsin Uçankuş yad edildi
Yalçın Kurt; "Ayrıca bu yıl aramızdan ayrılan değerli bilim insanı Prof.. Dr. Muhibbe Darga ve Hasan Tahsin Uçankuş ile aramızdan ayrılan kıymetli arkeologlarımızı, müze müdürlerimiz burada rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum" dedi.
Vali Orhan Tavlı: Cumhurbaşkanımıza Troya hassasiyetinden dolayı teşekkür ederim
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, sempozyumdaki konuşmasında; “Troia Yılı’nda böyle kapsamlı kongreyi düzenleyen bakanlığımız ve ÇOMÜ akademisyenlerine teşekkür ediyoruz. Kongrenin ilimizde uluslararası boyutta düzenlenmesi çok anlamlıdır. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi Çanakkale Troia mitolojideki birçok ifadeye yer vermesiyle dahi çok büyük bir turistik değerdir. Cumhurbaşkanımız Troia’yı sadece kalıntılarıyla değil bölgede kurulacak turizmin tüm unsurlarına ithaf edecek alt yapısıyla dünya çapında bir turizm merkezi haline getirilmesine vurgu yapmıştır. Troia etrafındaki birçok alanın araştırılmasına da vesile olmuştur. Troia müzemiz yakında açılacak, bugün buraya gelen bilim insanlarımızı açılışa davet ediyorum.” ifadelerine yer verdi
Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe; Anadolu Arkeoloji Enstitüsü yakında açılacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe; “12 bin yıllık geçmişi bulunan İlyada ve Odysessa destanlarının yaşandığı Çanakkale’de sempozyumun gerçekleştirilmesi mutluluk verici. Tarih ve arkeoloji insanın hikayesini içinde barındıran bir bilimdir.. Ülkemiz bu disipline hak ettiği değeri en erken tarihlerden itibaren gösteren ender ülkelerden biridir. 40 yıldır süren ve yayınları ile ışık tutan sempozyum verilen önemin en özel göstergelerinden biridir. Atatürk Türk arkeologlarının gelişmesi için özel çaba göstermiştir.” dedi.
Prof. Dr. Nurettin Arslan'ın Türk Arkeoloji Enstitüsü kurulmalıdır sözlerini hatırlatan Mahmut Kocameşe; "Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Gazşantep merkezli Anadolu Arkeoloji Enstitüsü'nün kuruluşu yakın zamanda tamamalancak ve kendi binasında hizmete başlayacaktır" dedi.
Konuşmaların ardınfan plaketler ve hediye takdimleri yapıldı.
Gün boyu 4 ayrı salonda yapılan oturumlarla süren sempozyumda tüm salonların dolu olduğu dikkat çekti.
arkeolojikhaber.com